mochamanda

Alla inlägg under april 2015

Av Malin - 9 april 2015 20:32

Vår lilla knodd är nu fyra och ett halvt år. Ett stort litet barn med så mycket tankar och funderingar. Så många frågor. Så mycket varför. Han suger åt sig kunskap och kommer ihåg och kan förklara. Samtalen vi kan ha med honom nu är så fantastiska. Han pratar rent och det märks att han anstränger sig för att prata tydligt. Han lägger också märke till hur andra pratar och kan fråga vart dem kommer ifrån. Han brukar försöka härma en kompis pappa som kommer från Skåne. "Istället för bra säger X:s pappa baa" kan han till exempel säga.


Han är en tålmodig och förstående storebror som tar så fin hand om sina systrar. Med Molly busar han och får henne på gott humör genom bland annat tittut-lekar. Han hjälper till att mata henne och håller koll på att leksakerna inte är för små. Lovis och Isac härjar rätt vilt tillsammans. Det springs och hoppas och kramas/brottas och lyfts. Det blir en del rollekar emellanåt, men endast kortare stunder innan Lovis hittar på något annat. 


Han är fortfarande väldig intresserad av bokstäver och siffror och kan både läsa och skriva några korta ord. Varje dag frågar han hur olika ord stavas. Likaså frågar han om olika räknetal varje dag och ber oss att berätta vad t.ex 10+10+3+1 blir. Frågar vi honom vad t.ex 8+3 blir så har han koll på det. Vissa tal tar han i huvudet och vissa tal behöver han räkna på fingrarna eller liknande. Han har börjat rita saker och hjälper oss gärna med våra husritningar och ritar in dörrar, fönster, bilväg, trottar, äppelträd, balkong, trappa med mera. Han ritar även gubbar och djur.


Han vill gärna kunna saker innan han gör dem, vilket gör att det dröjer innan han törs prova. Det här med att cykla har t.ex dröjt och han har gett upp innan han ens har provat. Men nu har det lossnat. Idag cyklade han (med stödhjul) till förskolan för första gången och sken som en stol och var så stolt när han berättade för sina pedagoger. Det är så härligt att se honom så nöjd när han övervinner svårigheter. Isac är som så att han själv behöver bestämma när saker ska ske. Det går inte att pusha honom. Då går det bara åt fel håll. Istället får vi erbjuda honom gång på gång och inte göra någon grej av det när han inte vill. Den gång han säger ja så gäller det att stötta och heja på och helt plötsligt så bara fungerar det.


Något vi har kämpat med under vintern är kläder. Oj, vad jag har varit envis. Men nu fixar han allt själv med lite hjälp med smådetaljer. Härligt! Helst ska jag lägga i ordning en Isac-gubbe där jag lägger fram alla kläder som en gubbe. Allt från kalsonger till skor och mössa. Då blir det en väldig fart på honom. Dock blir han helt förstörd om Lovis är klar före honom. En gång slet han till och med av henne mössan för att hinna ikapp och förbi. Livet är en tävling. Tydligen. Varje morgon talar jag om att det inte är någon tävling alternativt att vi vinner när alla är klara. Men det biter inte. Stora tårar varje gång Lovis bir klar först.


Han äter ganska bra och provar ändå det mesta som vi serverar. Pasta är väl det som går ner lättast. Pannkakor är också populärt. Rätt klassiskt med andra ord. Lördag är en solklar favoritdag då det är dags för lördagsgodis- lite choklad och kanske en halv zoo-ask. Vad gäller choklad så har han helt klart ärvt sin mammas passion och han slukar all sorts choklad utan stopp. Risi frutti är favorit om han får önska mellis och när vi härom veckan tog med honom till Netto för att handla något enklare fredagsmys så valde han yoghurt. Fredagsmyset brukar annars bestå av massa frukt vilket han är tokig i och äter säkert hälften av det som är uppskuret. Smoothie är han också glad i.


Hans favoritplagg är en svart tyllkjol med fladdermöss på. Till den har han gärna strumpbyxor. När vi köpte vårskor häromdagen valde han rosa. Han är trygg och det verkar inte bekomma honom att "killar inte har kjol" eller så har han inte ens reflekterat över det. Oavsett vilket är jag glad för att han än så länge får vara ett barn med alla möjligheter. Att han inte hindras av normer och ideal. Jag är glad för att han får vara sig själv.


 

Älskade storebror. Så mån om alla och ser till att ingen blir glömd. Som en liten vallhund som ser till att alla är med. Du är en så fin liten människa. Vi älskar dig. <3

Av Malin - 3 april 2015 22:46

 

  • Att leksakerna ska få armar, ansikte och ben och börja leva
  • Att lillsyrran ska vakna och klättra upp till honom och börja leka
  • Att lampan ska tända sig själv
  • Att den blå lådan ska rulla ut av sig själv och djuren där i börjar leva
  • Att rullgardinen ska rulla upp sig själv
  • Att kartongerna på garderoben ska ramla ner
  • Att det finns skräp bakom garderoberna som börjar leva och därefter knuffar omkull garderoberna
  • Att någon i en luftballong ska flyga förbi och lyfta upp huset
  • Att mattan ska rulla ihop sig själv

Att försöka förklara för Isac att djuren inte kommer att börja leva eller att lampan inte kommer att tända sig själv är ganska lönlöst. Istället diskuterade vi vad som skulle hända utifall att hans farhågor skulle inträffa. Djuren skulle hoppa på studsmattor på golvet och inte hoppa upp till honom. Mattan rullade nog ihop sig för att den var smutsig och ville bli skakad. Lovis frågade vi om hon skulle klättra upp till Isac och hon svarade som tur var nej. Vi konstaterade att bara Bamse skulle orka lyfta huset och Bamse var ju snäll. O.S.V Kartongerna lyfte jag ner. Efter vårt samtal kändes det bättre och jag lovade att vi kunde prata om detta varje kväll.


Det är inte lätt att vara liten. <3

Presentation


Namn: Malin
Ålder: 29 år
Familj: Förlovad med Andreas, mamma till Isac född okt 2010, Lovis född okt 2012 och Molly född juli 2014.
Bor: I en villa i Karlstad.
Arbetar som: VVS-konstruktör på WSP.

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards